Home / FOTO / Ovo su najljepša napuštena mjesta na svijetu
tvrđava

Ovo su najljepša napuštena mjesta na svijetu

Ovo su najljepša napuštena mjesta na svijetu

Nekada su bili naseljeni i svrsishodni, a danas su napušteni i većinom služe kao turistička atrakcija. Donosimo vam listu nekih od najljepših – napuštenih gradova na svijetu.

Krako, Italija

Uprkos tome što postoji 540 godina, mnogi stanovnici su evakuirani još u 20. stoljeću zbog loših poljoprivrednih uslova, klizišta iz 1963 godine, i poplava. Sada je drevna stanica koja služi za snimanje filmova kao što je „The Passion of the Christ“.

1

Gougi, Irska

Ovo ribarsko mjesto na obali kineske rijeke Jangce, nije uobičajeno zaboravljen grad. Bujne zgrade prekrivene su bršljanom i zelenilom što ga čini izuzetno mirnim i upečatljivim mjestom.

irska

 Hirta, Škotska

Iako je nekada bio veoma naseljen otok, 1930 . godine evakuisan je veliki broj stanovnika zbog opasnosti od gladi i teških vremenskih prilika. Sada, prošarane kamene strukture prošarane su preko polja.

škotska

Napuštene vojne tvrđave, Engleska

Ova utvrđenja izgrađena su da štite Kent, Englesko primorje od njemačkog napada za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nakon toga oni su demontirani 1950. godine, kratko su služili kao radiostanica za pirate, a sada su potpuno napuštena.

vojne tvrđave

 Manastir, Njemačka

Smješten u crnoj šumi u Njemačkoj, ova crkva je prvi put izgrađena 1192. godine a bio je pogođen udarima groma tri puta zbog čega je ostao kao ruševina do danas.

manastir

 Rovovska Tvrđava

Ovaj dvorac sagrađen je u 14. stoljeću, a služio je u zaštiti Engleske protiv Francuza u ratu. Danas služi kao turistička atrakcija za javnost.

tvrđava

error: