Home / Magazin / Nekad najveći talenat svjetskog nogometa, danas reklamira usisivače
talenat

Nekad najveći talenat svjetskog nogometa, danas reklamira usisivače

Fredua Koranteng Adu, poznatiji kao Freddy Adu, prije 10-ak godina bio je najveći talenat svjetskog nogometa.

Čudo od djeteta u koje su se zaklinjali Amerikanci, već sa 14 godina debitirao je u njihovoj MLS ligi, za D.C. United.

Nevjerovatno snažan za svoje godine, brz i eksplozivan, Adu je ubrzo debitirao za seniorsku reprezentaciju SAD-a, u dobi od samo 16 godina i 234 dana postavši najmlađi kojem je to uspjelo.

Nažalost, njegova karijera nije se razvijala u očekivanom smjeru i Adu je ostao tek vanserijski talent. Malo povrede, malo ćudljivi karakter i nesnalaženje u evropskom nogometu doveli su do toga da je do svoje 26. godine promijenio već 13 klubova u profesionalnoj karijeri.

Nakon Portugala (Benfica, Belenenses), Francuske (Monaco), Grčke (Aris), Turske (Caykur Rizespor), Brazila (Bahia), Srbije (Jagodina), Finske (KuPS, KUFU-98) vratio se ovog ljeta u SAD i njegov sadašnji klub je Tampa Bay Rowdies za koju je ove sezone u četiri nastupa upisao jednu asistenciju.

Uz to što pokušava pronaći svoje mjesto pod suncem, Adu vrlo uspješno koristi marketinški potencijal koji nije izblijedio kao njegovo nogometno umijeće. Kad je s 14 godina zaigrao u MLS-u, brojni sponzori su se vezali uz njega, bio je magnet i mogao je prodati skoro sve.

talenat2

error: