Home / Vijesti / Crna hronika / Na današnji dan prije 14 godina: Svijet je zanijemio zbog napada na Svjetski trgovinski centar
11. septembar 2001.

Na današnji dan prije 14 godina: Svijet je zanijemio zbog napada na Svjetski trgovinski centar

Sjedinjene Američke Države danas će obilježiti 14 godina od terorističkih napada u toj zemlji, kada su srušene “kule blizankinje” odnosno tornjevi Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Žrtve terorističkog napada su stradale nakon što su dva oteta aviona udarila u zgrade Svjetskog trgovinskog centra, koje su se potom srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na kompleks Pentagon u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji.

Život je izgubilo oko 2.700 ljudi. Iz kula u New Yorku svega 20 ljudi uspjelo je da napusti zgrade prije nego što su se urušile.

Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca. Velike žrtve su pretrpjeli i pripadnici njujorških gradskih službi, prije svih vatrogasci. Njih 343 je poginulo prilikom pada kula “blizankinja”, dok su nastojali da nekako pomognu.

Prvi avion American Airlinesa je udario u 8.46 sati u sjevernu kulu STC. Ubrzo zatim i drugi avion kompanije United udario je u južnu kulu. Treća oteta letjelica udarila je središte Pentagona u Washingtonu, dok se četvrta srušila tokom borbe putnika s teroristima, kako glasi zvanična verzija.

Postoji mnogo teorija zavjera prema kojem je čitav događaj namješten, a vjerovatno nikada nećemo saznati šta se, zapravo, dogodilo tog kobnog 11. septembra.

radiosarajevo.ba

error: