Home / Sport / Džumhur: Do maja želim biti među 60 najboljih i osigurati OI u Riju
džumhur

Džumhur: Do maja želim biti među 60 najboljih i osigurati OI u Riju

Bh. teniser Damir Džumhur nakon osvojenog ATP Challenger turnira u Kazablanki na današnjoj ATP listi zauzima 77. mjesto, što je ujedno i njegov najbolji ranking karijere. Stoga se Džumhur nada da bi do kraja ove godine mogao ući u društvo najboljih 70 tenisera svijeta.

Bez obzira na zdravstvene probleme koje je imao od četvrtfinala turnira u Maroku, bh. teniser se izborio i sa temperaturom i sa stomačnim tegobama, ali i rivalima, te stigao do svog šestog naslova u ATP Challenger seriji.

– Znao sam prije početka dva turnira u Maroku da su za mene to jako bitni turniri. Nažalost, na prvom mi se desio jako loš meč, pa sam rano otpao. Odlučio sam da ostanem u Maroku i treniram. Našao sam dobru formu neophodnu da bi se dobro odigralo i na kraju osvojio izuzetno jak turniru. U ovom periodu sezone to su bili jedini turniri na zemlji, tako da su došli svi najbolji igrači na toj podlozi i konkurencija je bila strašno jaka. Sada mi se otvorio put ka plasmanu među 70 najboljih igrača svijeta i nadam se da ću to znati iskoristiti do kraja godine –  kaže Džumhur, prenosi Anadolu Agency.

Od četvrtfinala pa nadalje, Džumhur je savladao tri nosioca. Zanimljivo, sve mečeve je dobio nakon velik borbe u tri seta, a redom su padali Inigo Cervantes, Taro Daniel i u finalu Daniel Munoz de la Nava.

– Nisam se baš najbolje osjećao u završnici turnira. Dobio sam temperaturu i imao velikih stomačnih problema. Bio sam pod antibioticima, ali sam uspio da nađem snagu i odigram odlično, te izađem kao pobjednik turnira. Ovo je veliki plus za mene i sa mentalne strane. Tenis je sport u kojem ima mnogo oscilacija, ali sam ovaj turnir odigrao jako dobro. Ono što me posebno raduje jeste činjenica da sam se poboljšao u određenim segmentima igre – priča Džumhur.

Najbolji bh. teniser danas je iz Beograda stigao u Sarajevo, gdje će se kratko odmoriti, a potom se opet vratiti u srbijansku prijestolnicu, gdje će se pripremati za tri turnira na zemlji u Južnoj Americi.

– Od moje pozicije, pa do 71. na ATP listi razlika je svega 20 poena, tako da bih vrlo lako mogao napredovati na narednoj listi. Nakon sedmice pauze idem u Južnu Ameriku, gdje ću igrati tri turnira na zemlji i kada bih na samo jednom od njih napravio dobar rezultat mislim da bih stigao nadomak top 70. Ovo je jako važan period sezone za mene i zato sam izabrao zemljane turnire, jer mi ta podloga za nijansu više odgovara od ostalih. Uz to do sada mi je prijalo igrati u Americi, bilo da je riječ o južnoj, sjevernoj ili srednjoj, pa se nadam da će se tako i nastaviti- rekao je Džumhur.

Osim što ove godine želi ući među 70 najboljih na svijetu Džumhur je sebi zacrtao još jedan veliki cilj, a to je da do kraja maja naredne godine bude među 60 tenisera svijeta kako bi osigurao plasman na Ljetne olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

– Poslije Roland Garrosa imao sam period tokom kojeg sam imao dosta težak žrijeb i mečeve uglavnom gubio u tri seta. To nije bilo dobro za moj ranking. Međutim, ova dva Challengera su veliki plus za moj plasman u Rio. Bitno je da budem među 60 najboljih u svijetu na listi koja će biti objavljena krajem maja sljedeće godine. To će ujedno biti i ulazna lista za olimpijski turnir, a u nekom povoljnom razvoju situacije možda mi bude dovoljno da budem među prvih 65 ili 70 tenisera svijeta. Ako sve bude u redu moj plasman na Olimpijske igre u ovom trenutku mi djeluje kao realan cilj – završio je Džumhur.

Izvor: faktor.ba

error: